Knal Relaxed
Image default
Anders

Blauw Licht Bril kopen? Hier moet je op letten

Omdat we steeds meer tijd thuis doorbrengen en naar schermen staren, worden we steeds kwetsbaarder voor vermoeide ogen. U hebt waarschijnlijk al gehoord van blauw licht en hoe het schadelijk kan zijn voor uw ogen, en misschien heeft een bril die blauw licht blokkeert uw aandacht getrokken. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat er veel opties zijn om vermoeide ogen te verminderen wanneer u naar schermen staart, en die gaan verder dan alleen het aanschaffen van nieuwe glazen. Hier leest u wat u moet weten over blauw licht en welke mogelijkheden u hebt om de blootstelling eraan te beperken.

Hieronder vertellen we je meer over een blauw licht bril en waarom het handig is. 

Wat is blauw licht?

Op het meest basale niveau is blauw licht precies wat het klinkt: licht dat blauw is. Dat is echter niet het volledige plaatje, en dit is waar licht en kleur theorie in het spel komen, samen met concepten als kleurtemperatuur, Constant van Planck, en het zwarte lichaam straling curve. Zonder al te ver in het onkruid te treden, moet je één feit over licht begrijpen: De kleur wit is niet universeel.

Er is geen uniek wit, maar een heel scala aan zichtbaar licht dat als wit geldt. Afhankelijk van de lichtomstandigheden en van wat licht uitstraalt en weerkaatst, kan wit licht heel geel (warm) of blauw (koel) van kleur lijken. Zo is het licht van een gloeilamp met LED’s warmer dan het licht van een computermonitor. Dit wordt kleurtemperatuur genoemd, en het wordt gemeten in kelvin (K).

Wat wij waarnemen als wit licht varieert over het algemeen van 2.700K tot 7.000K. Verwarrend genoeg heeft warmer licht een lagere kleurtemperatuur dan koeler licht, waarbij de bijna vurige gloed van wolfraam rond 2.800K ligt en bewolkt zonlicht rond 6.000K.

Computermonitoren hebben meestal een zeer lage kleurtemperatuur om natuurlijk zonlicht na te bootsen, dicht bij 6.500K. Dat betekent dat het licht van uw scherm vrij blauw is, wat u zult merken als u van een webpagina met een witte achtergrond naar een warme gloeilamp kijkt. Blauw licht wordt ervan beschuldigd vermoeide en zelfs beschadigde ogen te veroorzaken, dus de oplossing zou natuurlijk moeten zijn om dat licht op te warmen voordat het uw ogen bereikt.

Is blauw licht zo slecht?

Hier wordt het lastig, met veel beloften van fabrikanten van blauw licht blokkerende brillen die niet noodzakelijkerwijs de medische toets kunnen doorstaan. Het komt erop neer dat blauw licht niet direct schadelijk is voor uw gezichtsvermogen. Ultraviolette straling kan de ogen beschadigen, maar computermonitoren en andere schermen zenden dat soort straling niet uit. Het wit is koel, maar niet echt schadelijk.

Voordelen van een blauwlichtbril

Hoewel de zon de grootste bron van blauw licht is, zijn het digitale apparaten en computers waar de meeste problemen zich voordoen. Mensen houden hun gezicht en ogen dichter bij beeldschermen dan bij enig ander type blauwlichtbron, en gedurende veel langere tijd. Blauw licht beïnvloedt het achterste deel van de ogen – de netvliezen. Met een blauwlichtfilter kan tussen 10% en 90% van het blauwe licht van het netvlies worden weggefilterd. Maar omdat elk merk anders is, is het belangrijk dat u goed onderzoek doet voordat u een paar kiest.
Van welk materiaal zijn de monturen gemaakt?
Titanium, hout, kunststof, acetaat… wat zoek je voor het ultieme comfort?

Dit is meer een persoonlijke keuze die ik wilde opnemen omdat ik denk dat het behoorlijk dom zou zijn om geld uit te geven aan iets dat in theorie cool is, maar je wilt ze gewoon niet dragen omdat je ze gewoon lelijk vindt.

Er zijn ZO veel keuzes, dus als je een merk vindt dat de door jou gewenste hoeveelheid blauw licht blokkeert, vraag dan naar aanpassingen.

Je weet het niet totdat je het vraagt, toch?

UV-bescherming

Staat er iets over UV-bescherming op de bril die u overweegt?

Misschien vraagt u zich af waarom ik UV-bescherming nodig heb als ik de bril ’s nachts draag?

Goede vraag!

Blue light blocking brillen of “nachtbrillen”, zoals ze meestal worden genoemd, zijn niet getint voor schittering door de zon omdat ze in de eerste plaats het kunstlicht en blauwe licht van onze digitale apparaten moeten tegenhouden.

Maar mensen vragen toch vaak of ze als zonnebril kunnen worden gebruikt.

Voor de meesten zal het antwoord nee zijn.

Ook al zeggen ze dat ze een 100% UV-beschermende lens hebben en enige bescherming tegen UV-stralen bieden, dat is niet echt de bedoeling ervan.

Uw eigenlijke zonnebril, die UV-bescherming biedt en ook gepolariseerde voordelen kan bieden, zal veel beter werk leveren bij het blokkeren van de UV-straling en het verminderen van de schittering van de zon.

Maar hoe zit het als je nachtdienst hebt?

Wij raden u aan uw gewone zonnebril te gebruiken als u naar huis reist, omdat brillen die het blauwe licht blokkeren, u slaperig kunnen maken.

Maar zodra u thuis bent, zet u uw blauwlichtwerende bril op en begint u uw lichaam af te koelen om te gaan slapen.

Als u echter naar huis loopt of het openbaar vervoer neemt, kunt u uw blauwlichtbril prima dragen na een dienst.

U kunt meer lezen over rijden na een nachtdienst in een recent bericht dat we hier hebben gepubliceerd.

Wanneer kunt u resultaten verwachten met een blauwlicht-blokkerende bril?

Persoonlijk duurde het ongeveer 1 -2 weken voordat ik sneller in slaap viel en minder suf wakker werd.

Bij mijn man Dan duurde het een paar dagen langer.

Maar nu, na ongeveer een jaar “blauwlichtblokkers” te hebben gedragen, kunnen we niet meer terug.

Onlangs gingen we een weekendje weg en vergaten we ze mee te nemen en de resultaten waren interessant.

Ik sliep goed, wat denk ik te maken had met de 25 km die ik overdag had gelopen om een nieuwe stad te verkennen, maar wat me opviel was de schittering en de hoofdpijn die ik kreeg van tv-kijken en het scrollen op mijn telefoon toen we eenmaal thuis waren.

Tegenwoordig kijk ik ’s avonds nog maar heel zelden op mijn telefoon zonder mijn bril op.

Waarom zou ik?

Ik heb iets gevonden waardoor ik mijn apparaat kan gebruiken EN heerlijk kan slapen, dus waarom zou ik het niet gebruiken?

Hoe gebruikt u een blauwlicht-blokkerende bril effectief
Draag hem elke avond ongeveer 90 minuten voordat u naar bed gaat.
Ik heb gemerkt dat hoe vroeger ik ze opzet als het nacht is, hoe beter de resultaten. Doe hem niet af als u uw tanden poetst, naar het toilet gaat, kookt, TV kijkt… alles waar licht aan is.

Blijf ze gewoon dragen tot je in bed ligt en de lichten uit zijn.

Wees geduldig
Geef niet op na 2-3 nachten omdat ze “niet werken”.

Sommige mensen meldden dat ze geen verschil merkten in de eerste 3 weken dat ze ze droegen. 3 weken!

Je lichaam heeft een tijdje nodig om zich aan te passen aan dat nieuwe “ding” dat je hebt. Wees aardig en geef niet te vroeg op, want uiteindelijk is het het helemaal waard.

Oogproblemen opgelost, maar opzoek naar iets om je ’s nachts (na het computeren) lekker warm te houden? Denk dan eens aan een elektrische bovendeken. Waarom? We vertellen je hieronder meer. 

 

Elektrische bovendeken 

Hoe werken elektrische dekens?

Elektrische bovendekens worden aangesloten op een stopcontact en gebruiken elektriciteit om de deken te verwarmen. Ze zijn voorzien van geïsoleerde draden die veilig op hun plaats worden gehouden tussen de stoflagen van de deken. De draden lopen overal doorheen om de hele bovendekens te verwarmen – en dat gaat nog snel ook!

Zijn elektrische bovendekens veilig?

In het algemeen, ja. Velen vragen zich af of u een elektrische bovendekens de hele nacht aan kunt laten, maar wij raden aan de stekker uit het stopcontact te halen als u de bovendekens niet gebruikt. De meeste elektrische bovendekens op de markt hebben een automatische uitschakeling, wat betekent dat ze automatisch na twee tot 10 uur uitschakelen.

Controleer vóór de aankoop of de bovendekens een veiligheidscertificaat van een derde partij heeft, zoals UL. Zorg er altijd voor dat u alle onderhouds- en gebruiksinstructies opvolgt om ieders veiligheid te garanderen. Raadpleeg de handleiding van uw elektrische bovendekens om te zien hoeveel volt hij van de stroomvoorziening aankan. Gebruik vervolgens een stroomadapter voor stopcontacten met een hoger voltage om oververhitting en beschadiging van de bovendekens te voorkomen.

Verhogen elektrische bovendekens uw verwarmingsrekening?

Elektrische bovendekens zijn eigenlijk goedkoper in het gebruik dan het aanzwengelen van de verwarming in uw huis. Als uw bovendekens 200 watt gebruikt (het wattverbruik moet in de handleiding worden vermeld), komt 10 uur laten branden overeen met twee kilowattuur, wat ongeveer 20 cent kost, afhankelijk van waar u woont. Als u met een elektrische bovendekens de verwarming ’s nachts lager kunt zetten, dan kunnen de extra kosten eigenlijk een geldbesparende investering zijn.

Hoe onderhoud ik een elektrische bovendeken?

Eerst en vooral moet u alle verzorgings- en gebruiksinstructies volgen die in de handleiding van uw elektrische bovendekens staan, zodat iedereen veilig blijft. Zorg ervoor dat uw elektrische bovendekens  gelijkmatig is uitgespreid en niet in een bal is opgeborgen, omdat dit warme plekken kan veroorzaken of de draden kan beschadigen. Als u de bovendekens niet gebruikt, haal hem dan uit het stopcontact en vouw hem netjes op om hem in onberispelijke staat te houden. Als u bruine vlekken op uw deken ziet, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan en koop een nieuwe: de bruine vlekken betekenen waarschijnlijk dat de deken oververhit is geraakt, waardoor verbrande plekken zijn ontstaan.