Knal Relaxed
Image default
Anders

Een wieg deken kopen: de beste tips voor jou en je baby – Koopgids 2022

Sommige van de leukste kraamcadeaus hebben te maken met wiegen, zoals lakensets, dekbedden, handgestikte quilts en gebreide afghans. En omdat je deze wieg dekens en andere slaapaccessoires al in de coulissen hebt liggen, kan het zijn dat je staat te popelen om ze eindelijk in het wiegje van je baby te leggen.

 

Maar te vroeg een wieg deken of ander zacht beddengoed toevoegen, of het nu ’s nachts is of tijdens de slaapjes, kan gevaarlijk zijn, dus de veiligste zet is om te wachten tot je kleintje oud genoeg is om de overgang naar een wieg deken aan te kunnen. Hier lees je meer over de risico’s van een wieg deken, maar ook wanneer je er een kunt proberen en hoe je je baby warm kunt houden tot het zover is.

Meer informatie over een wieg deken voor je baby? Lees hieronder verder. 

 

Is het veilig voor baby’s om met wieg dekens te slapen?

In het kort, nee, want wieg dekens kunnen een gevaar zijn in de wieg. Ongeveer 3.600 baby’s in dit land sterven elk jaar onverwacht tijdens het slapen, en de redenen zijn vaak gerelateerd aan plotselinge kinderdoodsyndroom (SIDS), verstikking, beknelling of wurging, waarbij wieg dekens het risico op alle vier verhogen.

 

Omdat een baby onder een wieg deken kan stikken, is de veiligste slaapomgeving een kale wieg die volledig vrij is van wieg dekens, bumpers, kussens, fleece, schapenvacht en knuffels. Het enige wat uw baby ’s nachts nodig heeft, is een hoeslaken dat aan alle kanten goed is ingestopt.

 

En laat u niet verleiden door reclames voor positioners, wiggen, speciale matrassen of andere oppervlakken waarvan wordt beweerd dat ze het risico op SIDS verkleinen, want het is niet bewezen dat ze werken, ze kunnen gevaarlijk zijn en moeten worden vermeden.

 

Wanneer kan ik een wieg deken gebruiken?

Volgens de American Academy of Pediatrics (AAP) is er geen officiële leeftijd waarop het gebruik van een wieg deken, dekbed of dekbed 100% veilig is, maar de meeste medische deskundigen zijn van mening dat zacht beddengoed voor gezonde baby’s in de wieg weinig gevaar oplevert na 12 maanden en idealiter wanneer ze 18 maanden of ouder zijn.

 

Het is dus beter om je baby ’s nachts of tijdens de slaapjes niet met een wieg deken te bedekken tot ze minstens 18 maanden oud is, omdat ze er nog in verstrikt kan raken als ze jonger is. Na 18 maanden kan een dun wieg dekentje en een klein, speciaal knuffeldoekje worden gebruikt en zelfs een belangrijk onderdeel worden van de instoproutine.

 

Houd in gedachten dat zacht beddengoed nog steeds een no-go is, zelfs als u van plan bent om uw baby bovenop de wieg deken te leggen in plaats van eronder, omdat het nog steeds om haar heen gewikkeld kan raken als ze beweegt in haar slaap of ’s nachts vast komt te zitten in de hoeken van de wieg.

 

Wanneer kan ik mijn baby in een wieg deken gewikkeld naar bed brengen en wanneer is het niet meer veilig?

Ben je in de war door het wieg dekenverbod omdat baby’s vaak in een wieg deken worden gewikkeld? Maak je geen zorgen – het is goed om een pasgeboren baby ’s nachts in te wikkelen en deze praktijk wordt zelfs aanbevolen als een manier om een chagrijnige baby te kalmeren en een goede slaap te bevorderen.

 

Een goed ingepakt inbakerdoekje of een inbakerdoekje kan veilig gebruikt worden vanaf de geboorte tot ongeveer 2 maanden oud, omdat baby’s dan vaak beginnen met proberen om te rollen. Maar leg geen andere wieg deken over een ingezwachtelde baby, want dit losse beddengoed kan het gezicht van uw baby bedekken en het risico op verstikking vergroten.

 

Hoe houd ik mijn baby warm zonder een wieg deken?

Een baby mag best zonder wieg deken slapen, dus als die van jou jonger is dan 12 tot 18 maanden of als je liever geen zacht beddengoed gebruikt als ze ouder is, kun je je liefje behaaglijk houden door haar in een slaapzakje of een draagbare wieg deken-slaapzak te kleden. Deze eendelige outfits zijn voorzien van drukknopen, een rits of een elastiek aan de onderkant en zijn zo gemaakt dat ze het lichaam van je kleintje bedekken, maar niet haar hoofdje.

 

Houd er echter rekening mee dat als het erg warm is in huis of in de kamer van uw baby, ze deze extra laag misschien niet nodig heeft. De ideale temperatuur voor een goede slaap is tussen 68 en 72 graden Fahrenheit in alle seizoenen. Door de thermostaat hoger te zetten en/of uw baby te veel te bedekken, kan een baby oververhit raken, wat het risico op SIDS kan verhogen.

 

Als u zich afvraagt hoe u kunt weten of uw baby het ’s nachts warm genoeg heeft, voel dan eens aan de nek van uw baby. Een koud aanvoelende huid betekent dat ze nog een laagje nodig heeft, en als ze erg warm aanvoelt of zweet, betekent dit dat ze het te warm heeft. Uw eigen comfort is ook een goede richtlijn om te bepalen of de slaapkleding die uw baby draagt het juiste gewicht heeft. Als u het koud heeft tussen de lakens, heeft zij het waarschijnlijk ook koud.

 

De regels voor babybedjes lijken op het eerste gezicht misschien ingewikkeld, maar de richtlijnen zijn opgesteld met het oog op veiligheid. Als uw kind oud genoeg is voor een wieg deken, is het prima om er een toe te voegen of gewoon over te slaan ten gunste van een slaapzakje. Hoe dan ook, ze zal het de hele nacht warm en behaaglijk hebben.

Als toevoeging voor de wieg is een hemeltje een perfecte aanvulling voor in de zomer. 

Beste tips voor de aanschaf van een hemeltje

Het hemeltje is het beste accessoire om uw baby te beschermen tegen insectenbeten, vooral bij warm weer.

Er zijn verschillende opties voor hemeltje, met verschillende ontwerpen en stoffen, maar ze zijn niet allemaal veilig en efficiënt.

Wat is een wieg klamboe?

De klamboe, oftewel hemeltje, is een traditioneel accessoire in de babykamer, vanaf de eerste dag van het leven. Het is een integraal onderdeel van de wieguitrusting en helpt het kind meer charme en comfort te geven.

 

Het hemeltje beschermt baby’s tegen muggenbeten.

 

Maar meer dan dat, het wiegennet is een essentieel product om baby’s te beschermen tegen muggenbeten tijdens de slaap.

 

In de loop der tijd zijn de soorten hemeltjeten gediversifieerd. Maar over het algemeen is het een beschermende stof gemaakt van dunne, transparante en ademende stof die het hele wiegje bedekt.

 

Omdat baby’s nog een fragiele en gevoelige huid en immuunsysteem hebben, is bescherming tegen insectenbeten van cruciaal belang om huidproblemen, allergieën en ziekten te voorkomen. 

 

Het hemeltje kan eenvoudig zijn, gewoon met een strik of lint, of versierd met bloemen, ruches, borduurwerk en dieren.

 

Wat zijn de verschillen tussen het decoratieve baldakijn en het hemeltje voor wiegjes?

 

Het bedhemeltje is niets meer dan een steun voor het hemeltje, in de vorm van een ring. Het bedhemeltje, dat over het hoofdeinde van het wiegje wordt geplaatst, kan samen met de stof van het hemeltje of afzonderlijk worden verkocht.

Wanneer het met de stof wordt verkocht, moet het bedhemeltje goed worden opgelet. Het materiaal zal namelijk niet altijd even doeltreffend zijn om de baby te beschermen.

Dit accessoire staat bekend als een decoratieve overkapping en heeft een dikkere, minder ademende en kortere stof. Omdat de bovenkant kan worden geopend, sluit het decoratieve bedhemeltje de wieg bovendien niet volledig af.

 

Waarop moet u letten bij de aankoop van een wiegje

Om er zeker van te zijn dat u een kwalitatieve, lichte en efficiënte klamboe krijgt, moet u het verschil begrijpen tussen de verschillende modellen die beschikbaar zijn.

 

Daarom hebben we de factoren opgesomd waarmee u rekening moet houden voor u het wiegennet koopt:

 

  • Stof

  • Installatie

  • Luifel

  • Maat

  • Vervolgens zullen wij deze factoren toelichten zodat u de beste beslissing kunt nemen bij het kiezen van uw wiegennet.

De eerste factor waar u op moet letten bij het kiezen van een hemeltje is het type en de grootte van de stof. Afhankelijk van de kwaliteit kan een scheurtje in de fragiele stof al betekenen dat het product onbruikbaar is. Meer nog, een stof van slechte kwaliteit is misschien niet effectief in het bestrijden van muggen.

 

Investeer dus in een stof waarvan bekend is dat hij effectief is en lang genoeg om het hele wiegje in te wikkelen. In het algemeen zijn er drie soorten stoffen die het meest worden aanbevolen om hemeltjeten in het wiegje samen te stellen:

Voile: deze stof heeft een goede pasvorm en is bijna doorzichtig.

Gewone tule: bestaat uit een kluwen van zeer fijne draden die de dieren tegenhouden, maar wel de bries binnenlaten.

Franse tule: deze stof is de fijnste van allemaal en heeft een licht parelmoerachtige glans.

Polyester: wordt meestal gebruikt in hemeltjeten.

Een andere factor die u moet analyseren is het type installatie van het hemeltje voor wieg, hetzij aan het plafond of aan de muur.

 

Het verschil tussen de soorten klamboe is in feite de grootte. Wat is geïnstalleerd op het plafond meestal dekt de hele wieg meer volledig.

 

Deze keuze zal afhangen van waar de wieg van de baby wordt geplaatst. U kunt ook kiezen voor op maat gemaakte accessoires om de musketier op te hangen zoals in de afbeelding hieronder: