Knal Relaxed
Image default
Feesten

Zelf ijskoffie maken

De zomer is weer in het land en dat betekent dat de warme koffie omgeruild wordt voor een ijskoffie. Een romige, subtiele ijskoffie is het drankje van het seizoen en veel mensen genieten er dan ook van. Gelukkig zijn er ontzettend veel café’s die deze ijskoffies verkopen, maar het is ook mogelijk om dit heerlijke drankje thuis zelf te maken. Er zijn dan ook veel manieren om dit toen. Daarbij kan je je ijskoffie zo zoet mogelijk maken als dat je zelf wilt. Zo kan je je jou lekkerste ijskoffie maken. 

In deze blog wordt er uitgelegd hoe je een lekkere vanille ijskoffie kan maken. Natuurlijk kan je ook de vanille laten liggen om de koffie een sterkere smaak te geven. 

 

Cold brew 

Om je ijskoffie extra lekker te maken is het beter om met cold brew te beginnen dan met een afgekoeld sterk kopje koffie. Natuurlijk kan je ook normale afgekoelde koffie gebruiken. Cold brew kost iets meer tijd, werk en heeft een klein beetje meer cafeïne dan gewone koffie, maar het is het zeker waard. Cold brew is ook wat zachter en minder zuur omdat het in koud water geweekt wordt in plaats van heet gebrouwen. Het kan soms ook iets zoeter smaken, afhankelijk van de bonen waar je mee werkt. 

Maal je koffiebonen op de grofste stand. Combineer de gemalen bonen met water in een pot en plaats dit in de koelkast of laat het staan op het aanrecht. Laat het ongeveer 18 uur intrekken. Vervolgens kan je wat je nodig hebt uit de pot halen en de rest terug in de koelkast of op het aanrecht plaatsen. Je kan het resterende koffie die nog in de pot zat voor een week bewaren. Je kan dus zoveel koffie maken als dat je wilt. Het kan even duren voordat je de gemalen bonen kan gebruiken, maar omdat je zoveel mogelijk kan maken voor een week, is het de moeite waard. 

 

Vanille toevoegen

Veel mensen vinden cold brew of ijskoffie nog vrij sterk, omdat ze bijvoorbeeld normaal cappucino drinken. Een goede oplossing is dan om wat vanille toe te voegen, maar natuurlijk is deze actie niet verplicht. Er zijn verschillende soorten vanille die je kan toevoegen aan je ijskoffie. Als je een echte vanilleboon gebruikt dan is de intensiteit en puurheid van de smaak veel echter. Als je een hele boon gebruikt dan snijd je de peul voorzichtig aan de zijkant open en dan schraap je met de punt van een mes de kleine vanillezaadjes eruit en voegt die samen met de peul toe aan de koffie. 

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een vanillesiroop toe te voegen. Dit is iets makkelijker en sneller. Er zijn ontzettend veel supermarkten en winkels die vanillesiroop verkopen. Als je geen fan bent van vanille dan zijn er ook andere smaakjes die de koffie zoet en smaakvol maken. Ook kan je genieten van ijskoffies tijdens leuke feesten. Ontdek bijvoorbeeld feesten bij Bosque.

 

De melk

Er zijn veel soorten melk die je in de ijskoffie kan doen om de ijskoffie een romige smaak te geven en minder sterk. Een goede combinatie bij een vanille cold brew is havermelk. Het is dikker, super romige en de smaak is mild. Ook kan je kiezen voor sojamelk, amandelmelk, etc. Je kan je ijskoffie een cappuccino maken of een latte. is je ijskoffie toch iets te flauw, doe er dan wat meer koffie bij, zodat je een extra shot koffie hebt. Houdt er wel rekening mee dat er dan weer meer cafeïne in zit dus drink je koffie niet te laat als je de volgende dag vroeg op moet staan.