Knal Relaxed
Image default
Modellen

Dit kun je doen als je last hebt van een droge en jeukende hoofdhuid

Oorzaken

Bij een gezonde, goed gehydrateerde hoofdhuid maakt je hoofdhuid constant nieuwe huidcellen aan en breken de oude huidcellen in eenzelfde tempo af. Zo heb je een constante cyclus waardoor je hoofdhuid gezond blijft en haar bescherming laag behoudt. Als deze cyclus verstoord wordt verliest je huid veel vocht en krijg je last van een droge en jeukende hoofdhuid.

Dit kan meerdere oorzaken hebben; zo kan het veroorzaakt worden door een huidaandoening, ouderdom, hormonale veranderingen, het weer, stress of het gebruik van te veel of verkeerde haarproducten. Gelukkig zijn er tegenwoordig voor al deze oorzaken wel oplossingen. Dit kun je doen als je last hebt van een droge en jeukende hoofdhuid.

Hydrateer je hoofdhuid

Oorzaken als ouderdom, het weer of hormonale veranderingen kun je helaas niet direct aanpakken en dus zul je je hoofdhuid een beetje extra moeten bieden in dit soort situaties. De eerste, maar ook de simpelste, tip is om genoeg water te drinken. Als jij goed gehydrateerd bent, heeft je haar daar namelijk ook profijt van. Verder kun je je haar en je hoofdhuid behandelen met verschillende soorten oliën, om het net dat beetje extra hydratatie te bieden dat je haar je niet op een natuurlijke manier kan bieden.

Verander van shampoo

Ook een veel voorkomende oorzaak van een droge en jeukende hoofdhuid is het gebruik van een verkeerde shampoo. Het kan zijn dat je die te vaak gebruikt, maar ook dat die shampoo te agressief is en je hoofdhuid dus juist uitdroogt. De chemische stof in shampoo die dit meestal veroorzaakt heet SLS, oftewel sulfaten. Dit is de stof die het laat schuimen en die je hoofdhuid reinigt.

Om dit te voorkomen kun je beter overstappen op een andere shampoo die beter bij jouw behoeftes past. Zo kun je apart kiezen voor een shampoo droge hoofdhuid of voor een jeukende hoofdhuid shampoo, maar je kunt ook kiezen voor een combinatie van beiden. Deze shampoos zijn vaak een stuk milder voor je hoofdhuid en verwijderen daardoor minder natuurlijke oliën. Hierdoor gaat je hoofdhuid minder snel uitdrogen en gaat het ook minder snel jeuken.

Was je haar niet te vaak en pas op met hitte

Een andere oorzaak kan zijn dat je je haar veel te vaak wast, hierdoor verwijder je meer natuurlijke oliën van je hoofdhuid dan goed voor je is. Als je te weinig natuurlijke oliën op je huid overhoudt droogt het uit en gaat het jeuken. Je hoeft je haar ook echt niet elke dag te wassen om het schoon te houden. 2 à 3 keer per week is in principe genoeg.

Als je last hebt van een droge hoofdhuid is het ook verstandig om op te passen met hitte. Door de hitte van de zon, hete styling producten of een te hete douche kan je hoofdhuid ook enorm uitdrogen. Door de hitte verliest je haar namelijk heel veel vocht. Het is dus verstandig om er mee op te passen en de douche net een paar graden kouder te zetten.