Knal Relaxed
Image default
Modellen

Dit kun je doen als je last hebt van vet haar

Hoe ontstaat vet haar?

Vet haar is ongelooflijk vervelend en de meeste mensen hebben er wel eens last van. Je wilt natuurlijk dat je haar gewoon lekker schoon is en dat het mooi in model blijft. Vet haar ontstaat door een overmatige talgproductie van de hoofdhuid. Dat kan meerdere oorzaken hebben en er zijn gelukkig genoeg oplossingen voor. Dit kun je doen als je last hebt van vet haar.

 

1. Veranderen van shampoo

Een oorzaak van vet haar kan zijn dat je een verkeerde shampoo gebruikt. Misschien gebruik je wel een shampoo die te grondig reinigt, dan verliest je hoofdhuid te veel natuurlijke oliën en wordt de talgproductie hoger. Ook kan het zijn dat je een shampoo zonder sls gebruikt die nauwelijks reinigt, dan word je haar gewoon niet goed genoeg schoon gemaakt. Dan kun je beter overstappen op een shampoo vettig haar die bedoeld is om dit aan te pakken. Deze reinigt wel, maar niet te veel.

 

2. Je haar wat minder vaak wassen

Als je je haren te vaak wast krijg je hetzelfde effect als wanneer je een te grondige shampoo gebruikt; er worden te veel natuurlijke oliën van je hoofdhuid verwijdert. Hierdoor wordt je hoofdhuid te droog en gaat het overcompenseren voor dit verlies door juist meer talg te gaan produceren. Op termijn word je haar hier juist vetter van. Het advies is om je haar twee à drie keer per week te wassen met shampoo.

 

3. Je kussensloop regelmatig verschonen

Er komen gewoon heel veel bacteriën en vetten op je haar en hoofdhuid te zitten. Als je gaat slapen komen deze ook op je hoofdkussen te zitten. Je kunt je dus best voorstellen dat daar na een aantal dagen heel wat vuil op zal zitten. Wanneer je dan met schoon haar gaat slapen komt al die viezigheid weer op je haren te zitten en zit je zo weer met een vieze coupe. Om dit te voorkomen moet je de kussensloop eigenlijk twee à drie keer per week verschonen.

 

4. Niet te heet douchen

Bijna niemand doucht graag koud, dat is namelijk helemaal niet prettig. Voor je haren is het echter wel beter. Een te hete douche zorgt ervoor dat je hoofdhuid uitdroogt en een stuk minder natuurlijke oliën overhoudt. Om hiervoor te compenseren gaat je huid weer meer talg produceren. Door te heet douchen krijg je op termijn dus juist vetter haar.

 

5. Je handen niet te vaak door je handen halen

Als je een hand door je haren haalt stimuleren je vingers de hoofdhuid en dat zorgt ervoor dat je huid meer talg gaat produceren. Ook zitten er veel bacteriën en vetten op je handen die dan in je haren terecht komen. Als je dus last hebt van vet haar is het goed om je handen zo min mogelijk door je haren te halen.